Publicat la data

Kalamkari si arta picturii pe textile

Cele mai vechi sabloane (blocuri) de imprimat textile descoperite de arheologi au o vechime de peste 5000 de ani. Iar cea mai veche traditie a pictarii textilelor – care se mai pastreaza si azi – vine din India si are si ea o varsta venerabila: circa 3000 de ani.
Kalamkari (Kalam = penel + Kari = lucratura) este numele acestei traditii de pictare a textilelor. Pensule din par de animal si bambus erau (si inca mai sunt) folosite pentru colorare. Betigasele ascutite de bambus sunt folosite pentru contur. Majoritatea culorilor erau aplicate la inceput doar pe bumbac si abia mai tarziu s-a trecut si la pictura pe matase.

Kalamkari_painting
Bumbacul era initial muiat in lapte pentru a-i da un anume luciu si o mai buna absorbtie a culorii, apoi era conturat folosind un amestec de curmale fermentate si apa, in final fiind pictat folosind pigmenti obtinuti din minerale, radacini sau flori. Tesatura se spala dupa fiecare culoare aplicata, ajungandu-se uneori chiar si la 15-20 de spalari succesive.
Si tot laptele (de bivol) amestecat cu tot felul de alte ingrediente era folosit pentru fixarea culorilor.

In zilele noastre, chiar daca tehnologia s-a simplificat, Danushka foloseste aceeasi migala si rabdare pe care o cere pictura pe textile.

IMG_5361 IMG_5366